KÖY ENSTİTÜLERİNİ ARAŞTIRMA VE EĞİTİMİ GELİŞTİRME DERNEĞİ

 

"BEŞİKDÜZÜ KÖY ENSTİTÜSÜ HİKAYESİ BİTMEDİ"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Kapatılışlarının 50.  Yılında KÖY ENSTİTÜLERİ GERÇEĞİ”

                                      

                                                                                                  Nedim Menekşe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Birinci bölümde köy eğitmenleri, köy öğretmen okulları, köy enstitüleri kuruluş ve köy okulları ve enstitüleri örgütlenme yasası ve açıklamalarına;

İkinci bölümde 19 başlık altında köy enstitülerinde uygulanan değişik ve yeni eğitim uygulamalarına ;

Üçüncü bölümde 21 köy enstitüsünden mezun 100 den fazla eğitimci, yazar, şair ve araştırmacının köy enstitüsü yaşamlarıyla ilgili anılarına;

Dördüncü bölümde köy enstitülerinden mezun 15901 öğretmen, 1376 eğitmen ve 883 sağlık memurunun isimlerine yer verilmektedir.

Köy enstitüleri üzerinde inceleme ve araştırma yapanlar, köy enstitüleri ile yaratılmak istenen aydınlanma devrimini tanımak isteyenler için çok değerli bir kaynak olup bir “köy enstitüsü kütüğü” niteliğinde olan bu kitap  köy enstitüsü imecesinin ürünüdür.

 

 

 

 

 

"Bir Eğitim Devrimcisi İSMAİL HAKKI TONGUÇ"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 İstiklal Caddesi, Suriye Pasajı, Kat: 4, No:15-16 VATEV Tünel, Beyoğlu

Tel:  0212 292 00 69 Fax: 0212 292 00 70

(Sekreter pazar pazartesi hariç saat: 13.00-17.00) Fax: 0212 292 00 70

e-posta: kaveg-dernegi@yahoogroups.com

 

 

 

     Kepirtepe Köy Enstitüsü 1944 yılı mezunlarından Nedim Menekşe tarafından hazırlanan  “Kapatılışlarının 50. Yılında Köy Enstitüleri Gerçeği” kitabı 17,5x 37 cm  ebadında ve 528 sayfa olarak yayınlandı.

 

 

     Kitap 4 bölümden oluşmaktadır:

Kitabın sayfalarında biz kendi tarihimize doğru giderken, o tarihin de sımsıcak duygularla kucak açmış olarak bize doğru geldiğini, ruhumuzu coşkulu bir heyecan fırtınasına doğru çekip götürdüğünü duyumsuyoruz.  Ve kitabın satırları arasında, emperyalist kültür politikalarının ağına yakalanmış bir ülkenin aydınları olarak bir yüzyılı nasıl yeniden yaşamaya yazgılandığımızı gözlüyoruz sanki…

Bir oğuldan bir baba hikâyesi… O baba ki, olağanüstü bilgi birikimi ve insanüstü sabırlı-kahırlı üreticiliğini inanılmaz bir alçakgönüllülük perdesi arkasında işleme yüceliğini, erdemliğini göstermiş, kendi adını adeta görünmez bir kutsal perde arkasında saklayarak bu ülkede yüzyıllarca etkisini sürdürecek toplumsal bir kalkışmanın, değişimin yol haritasını çizmiş…”

 “...Bir Eğitim Devrimcisi, İSMAİL HAKKI TONGUÇ yalnızca tarihimizi yenibaştan ve gerçekliğin duru aydınlığında kavrayabilme gereksinimi duyanlar için değil, günümüz dünya ve Türkiye sorunlarına ayakları bu topraklara basan düşünceler üreterek çözüm bulmaya çalışma arzusunda olanlar için, emperyalist anakentlerde hazırlanmış kanlı senaryolara direnme gücü arayanlar için de vazgeçilmez ve mutlaka başvurulması gereken bir kaynaktır..."

 

 

 

 

“KÖY ENSTİTÜLERİ VE ÇİFTELER ÖRNEĞİ"                          

                                                                                              İlyas Küçükcan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tüm kitapların dağıtımı bağış karşılığında 13.30-16.30 saatleri arasında Suriye Pasaji Kat: 4 No:15 Beyoğlu adresinden yapılmaktadır.

 

Tel: 0212 292 00 69

 

KAVEG posta çeki numarası: Kadıköy Postanesi 5599625

Kadıköy İş Bankası Rıhtım Şubesi Hesap No: 1025-3698237

Sayın Alper Akçam’ın Cumhuriyet Kitap Eki sayı 926,

15 Kasım 2007 tarihli sayısında yayınlanmış

"Bir Eğitim Devrimcisi" başlıklı kitap tanıtımı yazısından:

 

“Bir Eğitim Devrimcisi İSMAİL HAKKI TONGUÇ (Yaşamı,
Öğretisi, Eylemi)”nde babasını anlatıyor Engin Tonguç.

O baba ki, yalnız Dr. Engin Tonguç’un değil, babalarımı-
zın babasıdır; Anadolu topraklarında yetişmiş, mayası
halk kültürü ile yoğrulmuş özgür ve aydınlık düşünüşlü
tüm aydınlarımızın atasıdır…

Türk eğitim tarihi açısından çok önemli olan bu kitapta Beşikdüzü Köy Enstitüsü'nün kuruluş tarihi, köy enstitülülerin anıları, enstitüdeki sosyal hayat, öğretmen ve yönetici kadrosu ve fotoğraflar yer alıyor. Kitabın röportajlarını KAVEG Başkanı Prof. Dr. Güler Yalçın yaptı ve yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Filiz Kamacıoğlu ile birlikte yayına hazırladı. Bir albüm niteliği taşıyan yayın, fotoğraf altı yazılarını içeriyor. Kuşe kağıda basılı olan kitapta arşiv bilgileri, sözlü tarih çalışmaları, 150 den fazla orijinal fotoğraf, 14 belge bulunuyor. İlk kez bir köy enstitüsünde müzik eğitiminin nasıl yapıldığı Beşikdüzü Köy Enstitüsü Müzik Öğretmeni Mehmet Ali Kamacığlu’nun fotoğrafları ve arşiv belgeleriyle ayrıntılı bir şekilde anlatıldı.

Beşikdüzü Köy Enstitüsü'nün kuruluşunu ve yıkılışını anlatan başlangıç metninin bulunduğu kitapta ayrıca enstütüde gelişmiş olan balıkçılık da belgelendi. Kitap, köy enstitüleri sisteminin güncelliğini vurgulamak amacıyla yazıldı. 1940'lı yılların Beşikdüzü Köy Enstitülü yurtsever delikanlıları, bugünün 80’li yaşlarını süren koca çınarları Hamza Soydaş, Elmas Kutlu Yazıcı, Mustafa Başoğlu, Osman Işık, Fikri Taştemel, Sabriye Bacınoğlu İşler, M. Kamil Karadeniz, Fikret Uçar ve Vahit Kaya belleklerinde kalan olayları saatlerce süren röportajlarla anlattılar.

Eskişehir Çifteler Köy Enstitüsü mezunu Sayın İlyas Küçükcan öğretmenimiz geçen ay KÖY ENSTİTÜLERİ VE  ÇİFTELER (ÇKE) ÖRNEĞİ isimli önemli bir kitap yayınladı. Kitap, TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu’nun bir kültür hizmeti olup dağıtımını da bu kuruluş yapmaktadır. Bilgi almak için ilyaskucukcan@mynet.com adresine başvurabilir.

“KÖY ENSTİTÜLERİ SİSTEMİNE TOPLU BİR BAKIŞ
                                                                                                              Niyazi Altunya

 

 

 

 

“EĞİTİM MİRASIMIZ KÖY ENSTİTÜLERİ”