Saygıdeğer Eğitim Dostları,
SABAHATTİN EYÜBOĞLU, köy enstitülerinin kurucuları için diyor ki: “Din ahlakı yerine iş ve bilim ahlakını getirmek, tam anlamıyla laik bir eğitim geliştirmek onların ana ilkelerinden biriydi”
Devam ediyor: “Bu okulda iş sözden önce gelir; öğrenciye bilgi verilmez. Öğrenci bilgiyi alır. Çocuk yıllar yılı boşuna işleyen bir öğrenme makinası olmakla kalmaz, okula geldiği gün kendi kaderini yoğurmaya başlar. ….Eski okulda öğretme, çocuğa zorla ya da yalvara yakara hap yutturma gibidir, yeni okulun aradığı ise çocukta kendiliğinden var olan kurma, türetme, üretme gücünü bilimle uzlaştırmanın yoludur. … Yaratıcı iş, ahlakı da kendiliğinden getirecektir okula.”
S. EYÜBOĞLU’NA göre “Tonguç, kafasıyla batıya, yüreğiyle halka bağlıdır..”
Biz köy enstitülüler biliyoruz ki, kapitalist ve tek kutuplu dünya, yaratıcı işi kendi sermayesini büyütmek için kullanmaktadır bugün. Halkın hali umurunda olmadığı gibi; ırk, din, milliyet, dil, kültür farklarını kendi haris büyümesi için kışkırtmakta, halkı birbirine düşürmekte, doğaya ve kendine yabancılaştırmaktadır. Ülkemiz ekonomik ve kültürel bağımsızlığını yitirmekte, eğitim sistemimiz ise bilim ve iş ahlakından uzaklaşmakta, din eğitimi ağırlık kazanmaktadır.
Eyüboğlu’nun 41 yıl önce söylediği şu sözleri bu ahval ve şartlarda da unutmayalım: “Mutsuz olmasına mutsuz kutladığımız bu bayram, bu kışla ilkyaz arası 17 NİSAN.
Ama az bayram onun kadar candan , için için yaşayan umutlarla kutlanır.
TONGUÇ BABA dirilir her yıl bugün ve haber sorar er geç yeniden kurulacak enstitülerden…”
Yaratıcı, üretken, özgür, demokrat, yurtsever bireyler yetiştiren bir eğitim sistemi için projeler üretmek üzere nice nisanlarda buluşmak dileğiyle köy enstitülerinin kurucuları Hasan Ali YÜCEL ve İ. Hakkı TONGUÇ ile düşün insanı ve Yüksek Köy Enstitüsü’nün batı edebiyatı öğretmeni S. EYÜBOĞLU’nu saygıyla anıyoruz. Nisan 2007
Doç. Dr. Güler Yalçın
Köy Enstitülerini Araştırma ve Eğitimi Geliştirme Derneği (KAVEG) Başkanı